Probleemstelling van een producer voor een Franse productie: “We hebben iedere dag een stuntman of stuntvrouw in de brand maar die krijgen het iedere keer zo warm…”.

We hebben een aantal zaken voor deze productie nader onder de loep genomen. Een analyse gemaakt van hoe de actie er precies moet uit komen te zien, van zowel de voorbereidingen en alsmede de uitvoering. Allereerst kwamen we tot de conclusie dat de materialen in de huidige jas die voor deze vuurstunt werd gebruikt helaas niet van het juiste materiaal (o.a. Nomex, Twaron en leer) was gemaakt. De tijdsduur voor deze actie was ca. 20 seconden in een voorwaartse beweging, 10 seconden heen en 10 seconden terug.

Rugpand in brand.

Allereerst hebben we de oude jas weggegooid ūüôā en hebben we een nieuwe ontworpen. Omdat deze actiesc√®ne meerdere keren per dag moet kunnen worden uitgevoerd hebben we gekozen voor een afneembaar achterpand. We hebben in achterpand een brandwerend doek gebruikt van materiaal dat ook in de ruimtevaart wordt gebruikt. Enorm sterk en praktisch onverslijtbaar. De binnenzijde is bekleed met een brandvertragende en isolerende viltlaag.

We hebben de mouwen iets langer gemaakt in de jas en dusdanig afgedicht dat er geen vlam naar binnen kan slaan.

Ook het rugpand van de jas zelf hebben we op deze manier opgebouwd. Uiteraard zijn we zelf eerst e.e.a. gaan testen met onze eigen stuntmensen. Ons team is hiervoor getraind en toegerust.

De gebruikte brandpasta √©n de combinatie met de juiste watergel gaven ons voldoende vertrouwen om de jas zelf te gaan testen…

 

Het resultaat van de vuurstunt is verbluffend!

In brand staanNa het testen bleek dat de jas zo vuurvast is dat 30 a 40 seconden in brand staan met een voorwaartse beweging geen enkel probleem opleverde. De brandpasta en de watergel hebben we nog iets aangepast in deze testperiode.

De jas heeft inmiddels een kleine 80 keer in de brand gestaan (ja, met een stuntman of stuntvrouw er in) en er is nauwelijks merkbare schade aanwezig. Het materiaal blijft net zo goed en betrouwbaar ’n werk doen als de eerste keer.

Dus huppekee, op naar Frankrijk om de stunt te coördineren en de cast en crew te trainen. We hebben wat wijzigingen in de changementen aangebracht die de crew wat meer tijd gaven om e.e.a. goed voor te bereiden. Uitleg en training gegeven aan cast en crew om deze actie, eventueel meerdere malen per dag, op een veilige manier uit te voeren. Inmiddels draait de productie op volle toeren en is de jas tot alle tevredenheid inmiddels tientallen keren ingezet!


Highfalls | Burns | Car & Bike Stunts | Wirework | Fights

Stunttechniek | Uitvoering | Coördinatie | Consultancy

 

 

Recent Posts